HISTORIA

TERVETULOA YLLÄKSEN ORAVANPESÄÄN

Olemme majoittajia jo kolmannessa sukupolvessa. Isovanhempani Everth ja Aino Kaulanen aloittivat jo vuonna 1934 turistien majoittamisen täysihoidolla Mäkelän talossa. Isovanhempani antoivat kaikki huoneet turistien käyttöön, itse he nukkuivat pikku keittiössään.

Ensimmäisen talon he rakensivat vuonna 1927. Turistit haettiin poroilla 25 km:n päästä Äkäsjokisuulta, koska tietä Äkäslompoloon ei ollut. Kaikki kuitenkaan eivät mahtuneet porokyytiin, vaan he hiihtivät 24 km:n matkan Äkäsjokisuulta Äkäslompoloon. Tie rakennettiin vasta vuonna 1953. Sähköt saatiin 1968. Hissi Ylläksen eturinteeseen tuli 1968. Mäkelän ensimmäisen talon hirret lahjoitettiin Velho-oopperaan lavasteiksi.


Everth ja Aino Kaulanen

Mäkelän talo 1960-luvulla.

1930-luvun logistiikkaa

Vanhempani Anita ja Paavo Komulainen rakensivat Oravanpesän vuonna 1974. Aluksi he vuokrasivat yksittäisiä huoneita täysihoidolla, johon kuului aamiainen, eväät, päivällinen ja illallinen. Ruokailut järjestettiin nykyisessä Mäntymajassa, jossa emäntänä on toiminut Aira Kaulanen. 1990-luvulla täysihoito ja huonevuokraus loppuivat ja tilalle tuli pelkkä mökkivuokraus. Tein äitini kanssa sukupolvenvaihdoksen vuonna 2013. Oravanpesällä on melkein alusta asti majoittunut muutama vakioporukka: Aarnen talli Turusta, Huru-ukot ja 2000-luvun alusta Heikin YK-joukot. Marja-Liisan porukka Oulusta on myös Oravanpesän uskollisia asiakkaita monen, monen vuoden ajalta.

Elmeri rakennettiin 1986 ja Simeoni ja The kota 2014. Oravanpesää ja Elmeriä on remontoitu moneen kertaan ja kaikkissa mökeissä on moderni varustus.